In het kader van het ‘Frisse Neuzen Project’, een initiatief van het Ministerie van Economische zaken om cultuurtoerisme in Nederlandse kustgemeenten te stimuleren, kregen wij in 1994 van de gemeente Ameland in samenwerking met de VVV Ameland een zeer fraaie opdracht. Het maken van, verspreid over het gehele eiland, 12 informatiepanelen met daarop de cultuurhistorie van Ameland zo breed mogelijk gevisualiseerd.

Het eerste paneel was ‘Kooiduinen’’ dat door de toenmalige Duitse ambassadeur in ons land de heer Wilhelm Haas en zijn vrouw op feestelijke wijze is onthuld.

De Amelander panelen zijn alle gereproduceerd op zogenaamd ‘ceramic-steel’ dat ook door de ANWB in alle andere kustgemeenten was toegepast. Het materiaal wordt nog steeds gemaakt door Polyvison, een Amerikaans bedrijf met een Europese vestiging in het Belgische Genk. Tegenwoordig kiezen opdrachtgevers overigens ook voor het alternatief glasvezel versterkt polyester.

Voor het plaatsen van de panelen werken wij samen met Pol bewegwijzering BV te Heeteren. Zij leveren ook de staandersystemen. De panelen op Ameland zijn allemaal geplaatst in een zogenaamd lessenaarmodel. Bezoekers kunnen daarbij over het paneel het achterliggende landschap in één oogopslag waarnemen.

Opdrachtgevers hebben een steeds terugkerende vraag over vandalismebestendigheid.

Wij hanteren de stelling dat beide hiervoor genoemde materialen bestendig zijn tegen invloeden van UV straling, extreme klimaatomstandigheden èn maximaal vandalismebestendig met uitzondering van grof geweld. Kogelgaten, sloophamers, bewerking met bierflessen; we hebben het in de afgelopen 30 jaar allemaal meegemaakt en ons rest slechts één conclusie: niets is bestand tegen grof geweld!


Archief