Tijden met minder opdrachten vulden we op met het tekenen van zelf gekozen onderwerpen. De eerste was een compilatie van mijn geboorteplaats Bolsward, één van de beroemde Friese Elfsteden, dat in 2005 het feit vierde dat ze 550 jaar geleden stadsrechten hadden gekregen.
Vervolgens zijn we gestart met de landen van de EU en hun hoofdsteden. Het is gebleven bij de gekleurde versies van Polen, Zweden, Portugal, Finland, Litouwen, Ierland en Berlijn en de zwart-wit versies van Tsjechië, Hongarije en Wenen.
In 2005 meldde Paul Witteman in het 8 uur journaal dat de Bundeskanzler van Duitsland, Dr. Helmut Kohl geen keuze kon maken in ontwerpen voor een Holocaust monument te Berlijn.
Wij hebben spontaan hulp geboden door een ontwerp van ons aan te bieden. Het leverde een bedankbrief op van Herr Bundeskanzler, stukken in de Leeuwarder Courant, een mooi stuk van Wio Joustra in de Volkskrant en een bezoek van een cameraploeg van VPRO’s Waskracht dat hun werk op de zondag daarna uitzonden. Het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ nodigde ons een half jaar later uit om commentaar te geven op de uitslag van de stemming in de Bundestag. Men koos voor het ontwerp van de Joods/Amerikaanse architect Peter Eisenman. Naast de eerder genoemde publiciteit heeft ons ontwerp ontroerende reacties van lezers en kijkers opgeleverd.
In 2008 konden we het niet nalaten om een uitnodiging van wijlen Fries gedeputeerde Anita Andriesen te aanvaarden betreffende een ontwerpprijsvraag voor landmarks bij de belangrijkste Friese invalswegen; de A6 bij Lemmer, de A7 bij Friesche Palen en Afsluitdijk en de A32 bij Wolvega. Wij stuurden ‘De luchtbrug’ in, een denkbeeldige brug die de snelweg overspant en waarvan alleen de pijlers zijn te zien. De 8 meter hoge pijlers, geplaatst op voor Friesland kenmerkende terpjes, zijn opgebouwd met ceramicsteel panelen in de kleuren lichtblauw voor de lucht, blauw voor al het water in de provincie en groen voor haar weilanden, natuur en bossen. Uiteraard ontbrak een detail van de Friese vlag èn de naam Fryslân niet en de woorden 'Wolkom' en 'Oant sjen' hadden in het groen kunnen worden geplaatst.
Helaas overleed deze initiatiefrijke, krachtige en aimabele gedeputeerde op veel te jonge leeftijd. Van de nog door haar aangestelde jury heeft niemand ooit meer iets gehoord…